Ett trikåsjal är den perfekta bäraren för ditt nyfödda barn. Det kommer att vara knutet så hårt om dig och ditt barn att barnet nästan sugs mot kroppen. Den nära kontakten har en myriad av förmåner och forskning visar att det bland annat ger barnet en bättre och mer vilsam sömn - och gör barnet mer lugn och observant i sina vakna timmar. Forskning visar också att barn som har haft mycket fysisk kontakt när de var spädbarn har högre IQ än barn utan så mycket fysisk kontakt.

Læs mere

Trikåsjalar är bäraren där du bäst kan ge din baby en miljö som liknar det som bodde i din livmoder. Nära dig, nära bröstet, tätt bunden. Därför är det också en behandlingsmetod som är idealisk för för tidigt födda barn, eftersom barnet får utvecklas i en miljö som bäst liknar livet i magen.

Etttrikåsjal är en lång bit tyg - ofta mjuk jerseyväv som kan stretchas. Vissa innehåller elastan som gör väven väldigt elastisk och ger den möjligheten att dra sig tillbaka och även hålla stretchen, även om barnet är i sjalen i många timmar.

När du väljer etttrikåsjal för din baby, bör du helst leta efter en ny eller en som är mycket litet använd. Ett gammalt och begagnat sträckbärsjal kan ha förlorat stretchen i tyget och det blir svårt att binda det ordentligt.

Hur sätter jag mitt barn i ett trikåsjal?

Det är lätt att knyta och måste bindas innan barnet sätts in – till skillnad mot, till exempel en fastbärsjal, där vikningen binder runt barnet medan du håller barnet. Det är en bra nybörjarsak - för att det är bra för nyfödda och även för för tidigt födda. Dessutom passar det alla, och du behöver inte olika längder om du är en kort kvinna och en lång man.

Många tillverkare föreskriver att fastbärsjalar kan användas upp till barnet väger 14-15-16 kg. Men jag rekommenderar inte det här eftersom etttrikåsjal ger efter lite, och det blir svårt att hålla barnets vikt nära dig om det väger mycket. Det kommer vara svårt för dig som bärare, och du kan känna att sjalen inte stöder ditt barn tillräckligt och du behöver ge extra stöd med en hand på ditt barn. Jag rekommenderar att du använder den tills barnet väger högst 8-10 kg. Då är du också säker att byta från och byta till, till exempel ett fastbärsjal eller en meitai som kan användas för när "du inte vill bära barnet längre".

Trikåsjalet bör ENDAST användas i stående position. Dvs Mag i mage med barnets knä placerat väl över maghöjden. På så sätt ansträngs inte ryggen eller höfterna. Det bör inte användas för att ryggbärning eftersom det yttre lagret tyg kan glida ner – och det vill man inte upptäcka vid ryggbäring, och risken för att barnet faller ur kommer att vara stor.

Du kan också använda den när barnet ligger ner - även kallat amning - men jag rekommenderar bara att denna position används för amning. När barnet ligger i ett trikåsjal, kommer tyget att pressas ner mot bröstet och stör barnets andning. 

Fördelarna med ett trikåsjal är många

Jag har redan skrivit många bra saker om stretch - och det är verkligen en bra väg att bära en baby också. Det ger gott stöd för dig som bär, för att du har barnet nära bröstet och tyngdpunkten flyttas över till dig som bär. Det betyder att det är väldigt enkelt att bära och inte känna sig tung.

Dessutom är det mycket bra för för tidigt födda barn, eftersom den snäva vikningen runt barnet och det faktum att barnet suger sig nära kroppen liknar den miljö där barnet bodde i livmodern. Dessutom frigörs oxytocin som lugnar och hämmar stress. Ett trikåsjal ger din för tidiga bebis de bästa möjligheterna att utvecklas nära dig. 

Problem medtrikåsjalet

Om du upptäcker att du behöver stödja ditt barn för hand, är det en stor sannolikhet att du inte har dragit åt ditt trikåsjal tillräckligt bra. Det är en bra idé att träna några gånger innan du försöker med din bebis. Det är viktigt att du reflekterar självkänsla när du försöker lägga på ditt barn, eftersom barnet läser ditt ansiktsuttryck och kan känna din ångest och nervositet om du är osäker. Och kom ihåg - försök de första gångerna med din bebis när han/hon är glad, frisk och full. Då är de oftast nöjdare.

Det kan vara svårt att tillhandahålla det perfekta stödet för nackstöd i ett trikåsjal - men du kan använda sidorna som nackstöd, eller så kan du använda en rullad tygduk som extra stöd.

Trikåsjalet skärmar mycket för barnets syn - och det är bra för de första månaderna eftersom det enda han/hon är intresserad av är du och ditt ansikte. När barnet blir äldre och vill följa världen, kan du upptäcka att barnet är "arg" på stretchen eftersom han/hon inte kan hålla koll på omvärlden. Vid denna tidpunkt kan det vara en bra idé att överväga en annan bärsjal - till exempel en fastbärsjal där det är möjligt att ha många fler olika bärpositioner.

Hur länge kan jag bära mitt barn i ett trikåsjal?

I ett trikåsjal är ditt barn så nära din kropp - och placeras också väldigt högt (upp till bröstet) att tyngdpunkten flyttar helt in i dig själv, vilket gör det väldigt lätt att bära i ett trikåsjal. Vikten är också väl spridd genom hela ryggen, vilket innebär att du kan bära i timmar utan att få ont i ryggen. Det är självklart viktigt att du lyssnar på din kropp och du kan bli trött. Att bära ditt barn i ett trikåsjal är ett bra och mildt sätt att återställa din stabilitet i kroppen. Du kan därför bära ditt barn så länge du klarar det - barnet kan inte skadas genom att ha på sig ett trikåsjal i många timmar, eftersom det sätt som barnet sitter i trikåsjalet skadar varken höfterna eller ryggraden.

Trikåsjal och kejsarsnitt – kan man göra det?

Ja ja och återigen ja! :-) Även om du har fått kejsarsnitt, kan du bära ditt barn - det kan vara obehagligt att knyta ovanpå ärret, men du kan alltid knyta ändarna något högre upp. Samma gäller här som jag har skrivit ovan - det är ett mildt och bra sätt att bygga upp kroppen efter en graviditet. Om du bara har ett kejsarsnitt, se till att tyget inte gnider över ärret och ärret är irriterat.


Har du fler frågor? Skriv till mig- jag är en utbildad vägledare och kan hjälpa dig med dina frågor! Kontakta mig här: hej@almaochliam.se